Blog Details

Home / Blog Details
0 Comments november 28, 2019

Checklist nieuwe auto

Bij een nieuwe auto komt heel wat kijken. De auto zelf uitkiezen is nog maar het begin. Daarna moet je verschillende zaken in orde brengen. In het begin kan dat overweldigend lijken. Daarom hebben wij voor jou een handige checklist gemaakt met de dingen die je in orde moet brengen.

Stap 1: kijk of je tenaamstellingsverslag en kentekencard in orde zijn

Wanneer je een nieuwe auto hebt gekocht moet je, als het goed zit, een tenaamstellingsverslag van de verkoper ontvangen. Op dit verslag staat de meldcode, en die is erg belangrijk. Je hebt deze 4-cijferige code nodig om een autoverzekering te kunnen afsluiten. Zorg dus altijd dat dit in orde is! Daarnaast ontvang je ook een kentekencard. Ook deze heb je nodig, voornamelijk om de auto op je naam te laten zetten.

Stap 2: een autoverzekering kiezen

Dit is ook een heel belangrijke stap, zonder verzekering niet rijden, dus is het belangrijk dat je dit zo snel mogelijk in orde brengt. Een autoverzekering kiezen is natuurlijk niet makkelijk. Er is zoveel keuze. Je wilt misschien het liefst de goedkoopste autoverzekering of misschien ben je juist opzoek naar de autoverzekering met de grootste dekking. Welke autoverzekering je ook zoekt, je kan ze makkelijk vergelijken op overstappen.nl. Dat bespaart je heel wat opzoekwerk! Daarnaast kan je ook je autoverzekering berekenen op Overstappen.nl. Handig, toch?

Stap 3: de auto op je naam laten zetten

Als je een auto hebt gekocht, dan ben je nog geen eigenaar. Daarom moet je de auto die je gekocht hebt eerst op je naam laten zetten. Daarvoor heb je de bovengenoemde tenaamstellingscode en kentekencard nodig. Vergeet ook je identiteitskaart niet! Eens je je naam hebt overgeschreven ontvang je opnieuw een tenaamstellingsverslag als bewijs van overschrijving. Vervolgens ontvang je ook een vrijwaringsbewijs dat je aan de verkoper moet geven. Zorg ervoor dat je je nieuwe papieren steeds goed bijhoudt, zodat dieven je auto niet kunnen claimen. Hou je tenaamstellingsverslag ook het liefst apart van je kentekencard.

Stap 4: laat je auto keuren

Om te weten dat je veilig de weg op kunt is het belangrijk om je auto te laten keuren. Een algemene periode keuring (APK) is zelfs in Nederland verplicht. Hoe vaak je hem moet laten keuren, verschilt per auto. Zorg daarom dat je hiervan op de hoogte bent, zodat je steeds in orde blijft. Als je niet in orde bent loop je namelijk het risico dat je autoverzekering bepaalde schade aan je auto niet zal willen terugbetalen.

Stap 5: betaal je wegenbelasting

Eens je auto op je naam staat moet je natuurlijk ook wegenbelasting betalen. Als je auto volledig nieuw is betaal je vanaf de afgiftedatum van je kentekencard. Bij een tweedehandse auto zit het anders; in dat geval betaal je belasting vanaf de aankoopdatum. Heb je al de bovenstaande stappen ondernomen? Dan is het tijd om van je auto te genieten!