Blog Details

Home / Blog Details
0 Comments augustus 22, 2022

De voor- en nadelen van verschillende transportmogelijkheden

De wereld van de logistiek leeft overal, we kunnen niet meer zonder transport. Om consumenten de beste oplossingen te kunnen bieden op het gebied van verzendingen, hebben we door de jaren heen diverse transportmogelijkheden ontwikkeld. In het volgende artikel bespreken we de verschillende vormen van transport, en wat de voor- en nadelen zijn van elke transportmodi. Na het plaatsen van uw bestelling online, gaan logistieke aanbieders hard aan de slag. Terwijl u enthousiast op uw pakketje wacht, bekijken de exporteurs hoe ze uw verzending zo voordelig en snel mogelijk bij u thuis kunnen bezorgen. U kunt onderuit zitten, een gokje wagen via bet777.be of een serie bingen terwijl uw bestelling achter de schermen geheel verzorgd wordt. En dit is slechts een van de onderdelen van logistiek, we vertellen u graag meer.

Koeriersdiensten

Zoals zojuist al aangegeven hebben we allemaal wel eens met koeriersdiensten te maken, bijvoorbeeld wanneer we een pakketje bestellen via een webshop. Koeriersdiensten leveren documenten, pakketten en pallets van deur-tot-deur. Verder zijn koeriersdiensten zeer snel, ze kunnen zelfs binnen een dag leveren.

Intermodaal goederenvervoer

Als we het over intermodaal goederenvervoer hebben, dan bedoelen we een verzending die meerdere vormen van transport gebruikt. Dit kan een combinatie zijn van wegvervoer en luchtvervoer, of wegvervoer en binnenvaart. Om intermodaal goederenvervoer zo efficiënt mogelijk te laten verlopen, maken vervoerders graag gebruik van containers die overgeladen kunnen worden.

Wegvervoer

Een van de meest geliefde vormen van transport is het wegvervoer. Dit komt mede om transport over de weg bijzonder flexibel is, daarom is het uitstekend te gebruiken voor korte afstanden. Daarnaast wordt wegvervoer vaak ingezet voor het voor- en natransport van lucht- en zeevervoer. Het is een van de weinige transportmodi die werkelijk van deur-tot-deur kan leveren. Er kunnen wel vertragingen en dergelijke optreden door verkeerssituaties op de weg, zoals ongelukken en drukte die files veroorzaken. Verder is wegvervoer vanzelfsprekend niet het meest milieuvriendelijk.

Luchtvervoer

Transport via de lucht is normaliter niet de meest voordelige manier om ladingen te vervoeren. Het is echter wel de snelste vorm van transport voor het afleggen van grote afstanden. Zeker voor kleinere zendingen is luchtvervoer ideaal, maar er zijn uiteraard ook speciale vrachtvliegtuigen met een zeer grote laadruimte voor vervoeren van grote ladingen. Een nadeel van luchtvervoer is echter wel dat het geen duurzame vorm van transport is, een vliegtuig stoot namelijk veel schadelijke stoffen uit.

Binnenvaart

In West-Europa hebben we diverse waterwegen die we kunnen gebruiken voor het vervoeren van goederen. Binnenvaart is een relatief voordelige manier van transport, daarbij is het duurzaam en milieuvriendelijk. De binnenvaart kan tevens gebruikt worden voor grote hoeveelheden, denk aan zand, steenkool en olie.

Maritiem vervoer

De scheepvaart is voornamelijk geschikt voor grote transporten zoals zeecontainers. De grote zeeschepen vervoeren goederen over de gehele wereld. Een groot voordeel van maritiem vervoer is dat er gunstige tarieven gelden. Een nadeel is echter dat vervoer via de zee erg traag is.

Spoorvervoer

Over het algemeen kan spoorvervoer goed gebruikt worden voor zware en grote goederen. Spoorvervoer is tevens de meest milieuvriendelijke manier van vervoer, omdat er doorgaans gebruik gemaakt wordt van schone energie. Verder ondervindt u door het gebruik van spoorvervoer geen last van factoren zoals file. Uiteraard kunnen er wel vertragingen optreden, bijvoorbeeld door defecten aan het spoor. Ten slotte is transport per spoor de meest goedkope optie en het is sneller dan transport via het de weg of per schip.

Pijpleidingen

We sluiten af met vervoer via pijpleidingen, dit is waarschijnlijk de minst bekende vorm. Dit komt doordat deze vorm van transport voor specifieke goederen gebruikt kan worden. Zo worden pijpleidingen gebruikt voor gassen en vloeistoffen. Toch is vervoer via pijpleidingen milieuvriendelijk en betrouwbaar, het ontlast bovendien het weg- en spoorvervoer. De nadelen van pijpleiding zijn is dat de aanleg niet goedkoop is, en het verleggen of aanpassen van pijpleidingen kan lastig zijn.